Torino 2015

La Colla Gegantera de Maials va participar a la ciutat italiana de Torí en els els actes de la 28ena edició de l'Aplec Internacional 2015, que es va celebrar els dies 7, 8 i 9 d'agost de 2015.

El grup es va desplaçar en autocar (gràcies Benjamí) fins a la ciutat de Torí on va arribar el dia 7 a l'hora de dinar. El divendres per la tarda es van muntar els gegants a la plaça San Carlo que és on es van fer totes les activitats. El dia 10 a primera hora del matí vam fer el viatge de retorn.

Recordarem l'aplec per moltes coses: el grup d'Aitona que se'ns va afegir, el túnel dels Alps, les limitacions a fer la cercavila pels carrers de la ciutat, la pluja del dissabte per la nit, el preu dels cafès, el Toc d'Inici de Barcelona tocat per tots els grups, les porxades dels carrers de Torí, els balls amb el grup italià Artüsìn Associazione culturale, els balls "d'estranquis" amb la gent de les altres colles... segur que em deixo coses importants... Ens ho vam passar molt bé i prova d'això els vídeos que podeu veure a continuació en aquesta mateixa pàgina.

El primer és un resum de tot el que vam fer dins de l'aplec.



El següent vídeo que podeu veure és un recull dels balls que van fer els gegants de Maials i Aitona dins de l'aplec internacional de la cultura catalana de Torí.



A continuació un nou vídeo, les diferents danses populars que durant els tres dies que  va durar l'aplec internacional de Torí van tocar i ballar la colla de Maials.



El darrer vídeo de la pàgina és per a nosaltres el més emotiu, l'estona que vam estar ballant conjuntament, ara toquen ells ara toquem nosaltres. amb l'Associazione Culturale ARTÜSÌN. Ens vam trobar amb ells que estaven ballant a un racó de la Piazza San Carlo a l'hora de sopar. Ens van convidar a ballar i així va sorgir l'entesa.

L'Associació Cultural ARTÜSÌN va ser creada l'any 2000 a les ciutats de Villanova Mondovì i Roccaforte Mondovì. ARTÜSÌN és la flor que surt a les seves muntanyes cada primavera. També tenen com a símbol la creu càtar com a mostra de la seva pertinença a l'occitana. La seva finalitat és la promoció de l'estudi i la difusió cultural, promoure la identitat occitana i l'agregació entre la població de les seves Valls. Tenen una llengua pròpia, el "parlar Kyé" és un dialecte derivat clarament de l'occità amb les seves pròpies característiques fortament influenciades pel Piemont i Ligúria, en el lèxic i la fonètica. Al poble de Roccaforte Mondovì i al seu entorn s'utilitza el llenguatge de manera quotidiana. El terme Kyé prové d'una contracció de QUID + EGO.